Fatadele ventilate sunt parti constructive de cladire dintr-un material de placare fixat la o anumita distanta fata de perete prin intermediul unor structuri, de regula  metalice (aluminiu,otel). Aceste structuri trebuie sa asigure fixarea materialului de placare preluand  incarcari specifice generate de greutatea placajului si  forta vantului.

Totodata aceste structuri trebuie sa reziste la intemperii si sa functioneze in conditii de dilatare termica.
Materialele de placare sunt de o foarte mare diversitate prin compozitie, proprietati fizico-mecanice, proprietati chimice, dimensiuni, alegerea lor fiind atributul proiectantilor arhitecti. Furnizorul sistemelor de fixare a placarii  va elabora tehnologia de montaj pentru fiecare aplicatie raspunzand cerintelor proiectului de arhitectura.

Un sistem de fixare a placarii are 2 parti principale, o substructura (partea legata de peretele cladirii) si  elemente de prindere a materialului de placare (partea care fixeaza placajul de substructura) care pot fi vizibile sau nu generand sisteme de fixare a placarii cu prindere vizibila sau invizibila.

Substructura este de regula alcatuita din:

 • console / modelul si marimea functie de aplicatie cu sau fara placute termoizolante;
 • organe de asamblare pentru prinderea consolelor de perete,  ex dibluri . conexpanduri, suruburi;
 • organe de asamblare pentru montajul profilelor suport (montanti) pe console, ex. nituri sau suruburi inox;
 • profile suport ( montanti) ex profile standardizate tip T , L , Ω, Z ….. sau alte profile specializate.

Elementele de prindere a materialului de placare sunt de mare diversitate, ex. nituri si suruburi specializate din materiale necorodabile (cu capul la culoarea placajului), cleme, agrafe, profile speciale, adezivi specializati, bolturi, conexpanduri specializate, etc.

Sistemele de fixare a placarii  pentru fatade ventilate se caracterizeaza prin:

 • adaptabilitate la materialele de placare de orice fel (piatra naturala si compozita, ceramica, materiale compozit tip bond, materiale compozit din hidroxid de aluminiu, metal in forma de placi plane si cutate sau casete, HPL, fibrociment si similar, lemn, sticla, placi din mase plastice, etc.);
 • adaptabilitate la stereotomiile diverse din proiectele de arhitectura;
 • greutate redusa facilitandu-se manipularile pe schele;
 • rapiditate la instalare datorata consolelor prevazute cu cleme de premontaj care permit pozarea provizorie a profilelor suport fara prinderi cu suruburi intr-o prima etapa;
 • rezistenta la coroziune, componentele sistemelor de fixare fiind din aluminiu si inox;
 • usurinta compensarii abaterilor de forma si pozitie ale cladirii;
 • asigurarea unei plaje mari a distantel de la perete la materialul de placare;
 • asigurarea spatiului de ventilatie necesar in limite largi functie de materialul de placare.

Sistemele de fixare a placarii, inclusiv termoizolatia fatadei, ofera toate avantajele unei fatade ventilate asigurand un mediu interior confortabil  si  contribuind substantial la economia de energie si eficienta utilizarii acesteia.

Izolatie termica la caldura
Izolatie termica la caldura
Izolatie termica la frig
Izolatie termica la frig
Protectie la umezeala
Protectie la umezeala

Izolatie termica – la caldura
In anotimpurile calduroase impiedica eficient acumularile de caldura in spatiul interior asigurand un climat placut si costuri reduse de climatizare.

Izolatie termica – la frig
In anotimurile friguroase micsoreaza pierderile de caldura din spatiul interior reducand costurile energetice de incalzire.

Protectie la umezeala
Fatada ventilata protejeaza peretii cladirii de umezeala, cea mai mare parte a apei de ploaie se scurge pe fatada iar apa intrata prin rosturi va fi eliminata prin efectul ventilatiei. Astfel peretii cladirii raman permanenti uscati evitandu-se degradarea lor datorata umezelii.

Difuzia vaporilor de apa
Difuzia vaporilor de apa
Dilatare libera
Dilatare libera
Protectie la foc
Protectie la foc
Protectie fonica
Protectie fonica

Difuzia vaporilor de apa
Fatadele ventilate permit difuzia vaporilor de apa prin pereti cladirii evitandu-se si pe aceasta cale degradarea lor din cauza umezelii.

Dilatare libera
Sistemele EuroFox permit dilatarea libera a componentelor fatadei evitandu-se astfel aparitia de fisuri ca urmare a variatiilor de temperatura si micsorand implicit cheltuielile de intretinere.

Protectie la foc
Componentele metalice ale sistemului de fixare impreuna cu termoizolatie rezistenta la foc alcatuiesc un ansamblu  care ofera protectie la foc.

Protectie fonica
Placajul exterior si termoizolatia alcatuiesc o bariera contra zgomotului asigurand reducerea semnificativa a nivelului de zgomot transmis